Uncategorized

malgrat tot, chapeau per la Carla

A França surt el divendres 11 de juliol i aquí, només quatre dies després, el 15. I sense dubte, abans que arribi a les botigues serà un dels àlbums més esperats i alhora comentats de l’any. I tot això per què? Perquè parlem del nou disc de Carla Bruni, la primera dama (i no es una metàfora) del país dels gals.

Comme si de rien n’était, el tercer àlbum de la senyora Sarkozy, està produït per Dominique Blanc-Francard, i la foto de la portada (a la imatge de sota) l’ha feta el prestigiós Jean-Baptiste Mondino. El disc inclou catorze cançons, la majoria escrites per la Bruni.

Les excepcions són La possibilité d’une île (basada en una novel·la de l’escriptor Michel Houellebecq, també portada al cinema pel propi autor), Déranger les pierres (amb música de Julien Clerc i lletra de Carla), la balada country You Belong to Me popularitzada per Patsy Cline, i el clàssic italià Il vecchio e il bambino.

Per desig de la pròpia Carla, els beneficis obtinguts per les vendes d’aquest disc es destinaran a la Foundation de France.

El primer single de Comme si de rien n’était és L’Amoureuse, amb lletra i música de Bruni. Entre els músics que l’acompanyen crida l’atenció la presència del guitarrista Freddy Koella, un antic col·laborador de Willy DeVille, en especial a la seva etapa més centrada en la música de Nova Orleans, així com de Bob Dylan, Dr. John i Johnny Adams, i de Benjamin Biolay als arranjaments de corda.

Ara el més interessant serà veure com reacciona el públic davant el nou àlbum de la cantautora. Amb ocasió de l’elaboració d’un informe per a la revista Rockdelux sobre Naïve, la discogràfica francesa que ha editat tots els àlbums de la Bruni, vaig entrevistar Hugo Hernández, label manager del segell a l’estat espanyol.

Com era d’esperar, el tema de Carla va sortir, per dos motius. El primer, l’èxit que va suposar per a Naïve el seu primer treball Quelqu’un m’a dit (2002). «Va ser una sorpresa que ningú no esperava, ni ella mateixa. Aquí vam sortir amb 300 còpies, era més coneguda a França o Itàlia. Era un disc sense cap pretensió, fet amb molt carinyo per una noia a la que li agrada la música i que va disfrutar fent-lo. D’aquetes 300 còpies hem passat a vendre 85 mil només a l’estat espanyol (el que suposa Disc de Platí), i a França van arribar a un milió dues-centes mil. Va ser un boom».

Però desprès de la seva boda amb Nicolas Sarkozy, les coses són molt diferents per a l’ex model. L’Hugo ho tenia clar: «No sé què passarà a partir d’ara. Amb el primer disc hi havia una consigna de dir que la part rellevant d’aquest personatge, de la seva carrera, estava present però no la volíem incentivar. Ara amb el seu matrimoni tot s’ha desbordat: la premsa groga en parla cada dia, i la premsa musical i especialitzada que havia apreciat aquesta faceta de Carla ara mateix… Sé que de manera natural canviarà gran part del públic que havia tingut amb els dos primers discos, perquè molta gent per la seva ideologia el rebutjarà».

Al marge d’aquest rebuig, hi ha una dificultat afegida: «Com a primera dama, com et planteges una promoció? Ve amb cotxe oficial i guardaespatlles? O una possible gira que mai no hem tingut aquí, però que s’estava començant a materialitzar… L’altre dia parlava amb la seva manager i em deia que la Bruni la volia fer, però que no sabia què suposava fer una cosa així. A més, la cobertura de mitjans de comunicació sensacionalistes serà brutal», explicava Hugo.

I ara parlaré del que sento jo respecte Carla Bruni. Reconec que el seu debut em va enamorar, com a molts: per la seva veu xiuxiuejant i sensual (i a més en un idioma tant romàntic com el francès!), les lletres introspectives, la instrumentació austera i acústica, les influències de la chanson, però també del folk, el jazz i el blues, la sensació de sinceritat que destil·lava el disc (no era el típic producte d’una famosa que té un caprici) i, és clar, per la bellesa de la cantant.

Però tota aquella perfecció tenia un problema: de sobte, va començar a sonar arreu, i només va faltar que alguna de les cançons s’utilitzés en algun anunci per crear una situació de sobresaturació.

Vaig pensar que el seu segon disc No Promises (2007) em faria recuperar l’esperança en la Bruni, però em va decebre. Reconec el caràcter arriscat del projecte (musicar poemes anglosaxons dels segles XIX i XX), però m’esperava una altra cosa, no sé el què.

Ara diuen que amb el nou disc Comme si de rien n’était ha tornat a l’esperit del seu debut. Ho podeu jutjar vosaltres mateixos, ja que a la seva web se’n poden escoltar en primícia totes les cançons, previ registre.

En qualsevol cas, si bé reconec que no em fa cap gràcia que Carla tingui un marit com Sarkozy, ja m’havia decebut abans per motius musicals.

Espero que algun dia canviaré d’idea… i pel que he escoltat del nou disc, no crec que trigui gaire, la veritat, perquè sona molt i molt bé… Quina meravella és Notre Grand Amour Est Mort, per Déu!!!

2 comentarios en “malgrat tot, chapeau per la Carla”

  1. Laetitia Casta, Carla Bruni… Benvolgut Botella ho has d’admetre ¡¡¡També t’agraden les pijas!!! Per tant, cal un post sobre la qüestió. Sense excuses, li vas dedicar un a les suicide girls.Respecte a la Bruni t’engaxo aquest article. Rercorda que en el seu primer disc está la cançó «Raphaël»Una venganza de novelaLa hija de Bernard-Henri Lévy se inspira en la ruptura con su marido, que la abandonó por la ex modelo Carla Bruni, para su segundo libroEl Mundo 1 /03/2004PARIS.- Tiene que ser muy doloroso que te birlen el marido, peor todavía si la autora del robo es una criatura de belleza perfecta, ex top model internacional, y más atroz aún si la ladrona se recicla con rotundo éxito como cantante y vende cientos de miles de discos con un tema que lleva el nombre de su nuevo -y tu antiguo-amor. Eso es más o menos lo que le ha ocurrido a Justine Lévy y lo que le ha inspirado su segunda novela, una obra que es la comidilla de la élite intelectual y artística que queda en Saint-Germain-des-Prés.Y es que Justine, de 29 años, es la hija del filósofo Bernard-Henri Lévy y la mujer que fue abandonada por Raphaël Enthoven, actual compañero de la modelo y cantante revelación Carla Bruni. ¿Me siguen? Titulado con cierta ironía Rien de grave (Nada grave), el libro cuenta la historia con indudables cualidades literarias, pero lo más seguro es que la mayoría de los lectores se vuelque en él en busca del morbo autobiográfico. Justine Lévy forma parte de esa clase de «pobres niños ricos» que parece abundar últimamente en Francia. (Hace apenas dos semanas publicaba un libro entrevista otro desgraciado hijo, Guillaume Depardieu). La hija de Bernard-Henri Lévy creció en el Barrio Latino cuando éste era ya más sinónimo de burguesía que de vanguardia, estudió en buenos colegios y tuvo un padre afectuoso que le ayudaba con los deberes y prodigaba consejos como «tres libros a la semana» o «no pongas nunca el amor en el puesto de mando». Menos estabilidad encontró del lado de su madre, Isabelle Doutreligne, hija de aristócratas bretones venidos a menos, que fue una hermosa modelo pelirroja antes de convertirse en militante feminista, caer en la trampa de las drogas y pasar una temporada en la cárcel. Cuando Justine tenía tan sólo cuatro años, Isabelle tuvo al menos la lucidez de confiarla a su padre y a su abuela paterna, consciente de que tendría una infancia más feliz con ellos. A los 17 años, haciendo caso omiso de las consignas de independencia de su padre, la chica se enamoró perdidamente de otro adolescente, Raphaël Enthoven, hijo de un editor y gran amigo de Bernard-Henri Lévy, Jean-Paul Enthoven. Enseguida empezaron a vivir juntos y Justine tenía apenas 22 años cuando se casaron, para regocijo de las familias de ambos, un año después de publicar su primera novela Le rendez-vous (La cita), que fue calificada de «prometedora» por la crítica y le valió una invitación al prestigioso programa literario de Bernard Pivot. Raphaël, antiguo alumno de la no menos prestigiosa Escuela Normal Superior, preparaba los éxamenes para ser profesor de Filosofía. Hasta aquí, todo verdad. En la novela encontramos los mismos personajes, aunque Justine se llama Louise, Raphaël recibe el nombre de Adrien y Carla Bruni, como veremos más adelante, ha sido rebautizada como Paula (y en ocasiones Terminator). El libro comienza con el entierro de la adorada abuela de Justine/Louise y sigue con el descubrimiento de que la madre de la protagonista está enferma de cáncer. El resto no es más ligero. Preparen los pañuelos. Al lado de su atractivo y ambicioso marido, obsesionado con emular a su suegro, nuestra heroína se siente torpe e insegura. Su malestar no hace más que agravarse cuando él la convence para que aborte al descubrir que está embarazada de cinco meses. Justine/Louise intenta infundirse aplomo a base de un cóctel de anfetaminas y tranquilizantes, sin que nadie a su alrededor repare en su adicción a los medicamentos durante dos años. Resultado: cuatro meses de estancia en un centro de desintoxicación.Cuando por fin empieza a ver la luz al final del túnel, su marido le anuncia que se marcha con otra. Ni Raphaël/Adrien ni Carla/Paula salen engrandecidos del libro.La modelo irrumpe en la vida de la pareja durante unas vacaciones, como pérfida novia del padre de él y en plan comehombres: «Yo no necesito a nadie y a los hombres los castro enseguida», dice, mientras el infantil y vanidoso Adrien se ríe de Louise cuando ésta se irrita ante los coqueteos de la intrusa con su marido: «Pero mi amor, ¡no te vas a poner celosa de mi madrastra!». Es el propio Adrien quien le asegura, además, que el rostro perfecto de la top model ha sido diseñado por ordenador y es fruto de los esfuerzos de un hábil cirujano plástico. La autora no se priva de ningún recurso para ajustar cuentas al infiel y a la bruja, como la llama también. ¿Venganza o licencia literaria? Pero al final Nada grave hace honor a su título, y la protagonista aprende que todo pasa, hasta los mayores desengaños. «Así es la vida, un día dejaré a Pablo (se refiere a su nuevo amor) o Pablo me dejará. Preferiré a otro o él se acabará cansando de mí, y será triste pero no será trágico», dice al final de la novela. «La vida es un borrador, finalmente, y cada historia es un borrador de la siguiente». LO DICHO Y HECHO «La tristeza pasará, como la felicidad, como los recuerdos que se olvidan para sufrir menos» 1974: Nace en París, hija del filósofo Bernard-Henri Lévy y de la ex modelo Isabelle Doutreluigne. 1978: Su madre la deja al cuidado de su padre para que crezca en un ambiente más estable.1991: Se enamora de Raphaël Enthoven, hijo de un gran amigo de su padre. 1995: Publica su primera novela y es invitada al programa literario de Bernard Pivotk. 1996: Boda con Raphaël. 2001: Divorcio.Raphaël se une a la modelo Carla Bruni, con la que tendrán un hijo. 2004: Publica la novela Rien de grave.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s