Anit, mentre feia zàping, vaig tenir la desgràcia d’enganxar un tros d’Operación Triunfo, quan actuava una noia que interpretava una horrible versió del Highway to Hell d’AC/DC. La posada en escena tenia tots els tòpics: guitarrista heavy recargolant-se mentre tocava a un extrem de l’escenari, flames que s’encenien… No cal dir que, amb molt bon criteri, el Risto Mejide la va deixar verda, tot i que la cantant es va posar xula i no el va deixar parlar. Però aquell desastre de versió em va fer recordar l’extrem contrari.
Els responsables de la promoció d’artistes es mengen el tarro per a inventar biografies o fer atractives trajectòries vitals i musicals sense cap lluentor. Fa anys, per a explicar com un grup de pagesos de l’Amèrica profunda va gravar un disc de cançons d’AC/DC, sens dubte es van superar.
A les muntanyes de les Apalaches, una àrea aïllada d’influències culturals i musicals externes, els Hayseed Dixie van créixer amb la música tradicional dels seus ancestres, el bluegrass i el hillbilly. L’atzar va fer que un foraster de passada pel lloc xoqués contra un arbre i morís. En regirar entre les restes del cotxe a la recerca d’alguna identificació, el grup va trobar vells discos d’AC/DC en el seient del darrere. La única cosa que tenien per a escoltar-los era una vella gramola que només reproduïa a 78 rpm: van creure que era country i es van aprendre les cançons. Poc després, les van tocar per a un tipus d’una discogràfica i van gravar el seu debut, A Hillbilly Tribute To AC/DC (Dualtone, 2001).
El quartet, integrat per guitarra, mandolina, banjo i violí, era del tot anònim al principi: no apareixien ni els seus noms, ni cap detall. Només una foto de quatre tipus d’aspecte rústic, mal vestits, amb barbes i una tira negra que els cobria els ulls per a preservar la seva identitat.
Amb grans dosis d’ironia i sentit de l’humor, els Hayseed Dixie repassaven deu de les cançons més populars d’AC/DC. Així, aconseguien una genial adaptació dels èxits del grup de rock dur australià al bluegrass i el hillbilly trepidant. Més enllà d’una broma, exhibien un gran virtuosisme instrumental i demostraven un bon coneixement del material original.
Entre les versions destacaven Highway To Hell (un magnífic exemple de hillbilly, interpretat amb un accent d’allò més tancat), Money Talks i Back In Black (ralentit de forma sorprenent). Els Hayseed Dixie treien el seu costat més garrulo a Dirty Deeds Done Dirt Cheap (on el duel d’instruments desenfrenats culminava amb un sonor rot) i a TNT (amb sons més aviat escatològics), mentre que a You Shook Me All Night Long i Let’s Get It Up jugaven amb les harmonies vocals.
La gosadia dels Hayseed Dixie va tenir resposta. A més d’aconseguir una gira amb Lynyrd Skynyrd, les reaccions dels AC/DC no es van fer esperar: el baixista del grup australià, Cliff Williams, va tocar amb ells en una festa, i el seu líder, Brian Johnson, va descriure aquest disc com «hilarant».
Des de la seva irrupció el 2001 amb el seu tribut a AC/DC, els Hayseed Dixie han dut al seu territori campestre èxits de Kiss, Aerosmith, Queen, Sex Pistols, Judas Priest, i fins i tot els Scissor Sisters o Outkast.
El seu darrer disc fins el moment és No Covers (Cooking Vinyl, 2008), on el quartet ianqui interpreta per primera vegada només material propi. No és la única novetat: inspirat per les bandes de rock amb les quals ha tocat en els últims anys, inclou bateria i guitarres elèctriques en la meitat de les cançons.
La seva faceta més acústica apareix en bluegrass ortodoxos com Stonewall Hicks, Trickle Down, o Gonna Be Alright. En canvi, barreja banjos, mandolines i violins amb sons elèctrics en l’imparable Bouncing Betty Boogie, Stephanie Come To Me Secretly, el càntic hooligan You’ve Got Me All Wrong Baby i altres temes hard rock menys destacables.
Encara que és d’agrair l’intent d’evolució, el hard rockgrass de Hayseed Dixie resulta menys creatiu i divertit que les seves adaptacions d’èxits aliens. Potser en el seu pròxim disc l’encertin més.
Per veure el seu talent a l’hora de fer versions, aquí tenim uns quants exemples. Aquest és el Walk This Way d’Aerosmith:
Aquest l’Ace of Spades de Motorhead:
Aquest l’I Don’t Feel Like Dancing dels Scissor Sisters:
I aquest el Roses d’Outkast:
No podria acabar aquest homenatge a la música hillbilly sense posar una de les millors escenes del que jo anomenaria «intercanvi musical» després del diàleg entre els sintetitzadors i la nau extraterrestre a Encuentros en la tercera fase. Es tracta del Duelling Banjos de la mítica pel·lícula Deliverance, on un dels urbanites que patirà l’ira dels rednecks desafia a un nen amb evidents trets físics de retard mental en un improvisat duel instrumental:
Tens raó, el tribute a AC/DC està molt bé. I això que a mi es un grup que el trobo pessat i repetititu, totes els cançons en sonen igual com passa sempre que algo no t’agrada. Per això trobo que son més bons encara Hayseed Dixie.>>PD Se que sonarà snob però la única cancço d’AC/DC que m’agrada és «Highway To Hell» però versionejada per Siniestro Total
és que siniestro total són grans! la seva versió del «sweet home alabama» també era molt bona!!